Fundació Jaume Bofill Universitat Oberta de Catalunya (UOC)

Pensant els reptes del futur
de l'educació a Catalunya

Esteu aquí

Seminari web

L’educació com un bé comú

Acte no celebrat per problemes tècnics. Us informarem de la nova data pròximament. Disculpeu les molèsties.

Seminari web amb representants de les formacions polítiques catalanes

Diversos informes mundials, entre els quals el de la UNESCO (2015): Repensar l’educació. Vers un bé comú mundial?, subratllen la necessitat de considerar l’educació com un “bé comú”: un bé, d’origen públic o privat, “caracteritzat per una destinació vinculant i necessària per a la realització dels drets fonaments de les persones”, tal com es diu en l’informe esmentat.

Aquesta visió va més enllà de la tradicional dicotomia “públic/privat” amb què estem acostumats a veure l’educació al nostre país (i a d'altres) i suposa adoptar un punt de vista en què es té en compte “la dimensió col·lectiva de l’educació com una empresa social compartida: responsabilitat compartida i compromís amb la solidaritat” (Informe UNESCO).

A Catalunya fa anys que intentem superar la dicotomia públic-privat. Ara el concepte de l’educació entesa com un “bé comú” referma aquesta línia de pensament i en matisa alguns aspectes.

Per això, en el proper webinar volem tractar la visió de l’educació dels principals partits polítics catalans, per tal de poder reflexionar sobre les actuacions del nou govern de la Generalitat.

En concret, en aquest webinar o seminari en línia els volem preguntar als polítics:

-Quina visió tenen de l’educació des del punt de vista de bé públic, bé privat o bé comú?

-Com concretarien aquesta visió en el nostre sistema educatiu?: un sistema educatiu d’escolarització universal, uns espais educatius no formals cada vegada més amplis, una societat educadora potser poc implicada en l’educació...

-Quines línies de política educativa proposen per a l’educació catalana? I com concretarien la proposta de la UNESCO per tal que l’educació sigui un bé comú?

-Quin paper reserven a cada un dels principals agents de l’oferta educativa actual: administració pública, centres concertats, centres privats...?

-Quines mesures de caràcter immediat proposarien per a la millora de l’educació?

La Fundació Jaume Bofill i la Universitat Oberta de Catalunya us conviden a aquest webinar conduït i moderat per Ismael Peña-López, professor de la Universitat Oberta de Catalunya, i els següents representants de formacions polítiques catalanes:

- Ana del Frago, Partit dels Socialistes de Catalunya

- Blai Gasol, Esquerra Republicana de Catalunya

- Jordi Roig, Convergència Democràtica de Catalunya

- Àlex Rosa, Candidatura d'Unitat Popular

- Fernando Sánchez, Partit Popular de Catalunya (en substitució de Mª José García)

- Sonia Sierra, Ciutadans

- Marc Vidal, Catalunya Sí Que es Pot

El seminari web té prevista una durada aproximada de 60' i tindrà lloc en obert i l'accés al mateix serà gratuït. Per assistir a aquest acte online únicament heu d'entrar en aquesta pàgina el dia i a l'hora programada, tan sols necessiteu connectar-vos amb qualsevol dispositiu amb connexió a Internet.

Inscriu-te!

 

-Presentació de l'acte a càrrec d'Ismael Peña-López.

 

-Reflexió a partir de l'informe de la UNESCO "Repensar l'educació - Vers un bé comú mundial". Per Eduard Vallory, president del Centre UNESCO de Catalunya.

Reflexions prèvies al seminari web per part dels partits polítics.

-Convergència Democràtica de Catalunya:

-Esquerra Republicana de Catalunya:

-Ciutadans:

-Partit dels Socialistes de Catalunya:

-Catalunya Sí que es Pot:

 -Partit Popular de Catalunya:

-Candidatura d'Unitat Popular:

Data del webinar

Dijous, Febrer 11, 2016 - 18:00

Ponents

Moderador: Ismael Peña-López

Professor de la Universitat Oberta de Catalunya, als Estudis de Dret i Ciències Polítiques, així com investigador al Internet Interdisciplinary Institute i a l'eLearn Center de la UOC. Treballa sobre l’Impacte de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació en el Desenvolupament. En concret, els interessos es centren en la mesura de l’evolució de les economies digitals i l’adopció personal d’allò digital (e-readiness, divisòria digital), així com l’impacte de les TIC en el Desenvolupament i les seves principals institucions, especialment en l’àmbit de les TIC i l’educació i les TIC i la democràcia. També és Director d'innovació oberta de la Fundació Jaume Bofill. Podeu seguir el seu blog Ictology i a twitter a @ictlogist.

Jordi Roig i Vinyals

Actualment és president de la Sectorial d'Ensenyament de Convergència Democràtica de Catalunya i director de l'Organisme Autònom - Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona.

És catedràtic d'Ensenyament Secundari i professor Numerari del Cos de de Professors d'Ensenyament Secundari i del Cos de Mestres de Formació Professional. Entre els anys 2011 i 2013, va ser Director General de Centres Públics al Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. També ha estat membre del Consell Escolar de Catalunya i del Consell Català de Formació Professional.

Blai Gasol i Roda

Actualment és membre de la Comissió sectorial d'Educació d'Esquerra Republicana de Catalunya. Diplomat en Magisteri, Llicenciat en Psicologia escolar i màster en avaluació i supervisió de centres.

Dins de l'àmbit escolar ha estat mestre, director d'escola i inspector d'educació.

Ha ocupat diferents càrrecs de responsabilitat en l'administració pública, entre els quals destaquen haver estat Inspector en Cap del Vallès Occidental i Director General d'ordenació educativa del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya.

Sonia Sierra Infante

Actualment és diputada del Grup Parlamentari Ciutadans al Parlament de Catalunya i responsable en temes d'educació del seu partit.

És doctora en Filologia Hispànica, màster en Literatura Espanyola i postgraduada en Didàctica del Castellà com a llengua estrangera per la Universitat Autònoma de Barcelona.

Ha estat professora de llengua i literatura espanyola a diversos Instituts de secundària catalans.

Ana del Frago Barés

Actualment és membre de la Comissió Executiva Nacional del Partit dels Socialistes de Catalunya i secretària d'educació.

Ha estat diputada a les eleccions al Parlament de Catalunya de 2003 i alcaldessa de Barberà del Vallès del 2006 al 2015.

Abans d'incorporar-se a treballar a l'Ajuntament de Barberà del Vallès, havia estat mestra.

Marc Vidal i Pou

Actualment és diputat del Grup Parlamentari Catalunya Sí que es Pot al Parlament de Catalunya i responsable en temes d'educació del seu partit. A l'anterior legislatura va ser diputat per IV-EUiA.

És llicenciat en psicopedagogia, ha exercit de professor de llengua catalana a l'INS Baix Empordà de Palafrugell fins al moment d'incorporar-se al Parlament. Anteriorment ha ocupat els càrrecs de secretari General del Sindicat d'Ensenyament de CCOO a Girona i secretari de Comunicació de la Federació d'Ensenyament CCOO a Catalunya.

Fernando Sánchez Costa

Actualment és diputat del Grup Parlamentari del Partit Popular de Catalunya al Parlament de Catalunya i portaveu de les comissions de Benestar i Família, Infància i Joventut.

És llicenciat en Humanitats, Periodisme i doctor en Història Contemporània. Abans d'endinsar-se en l'activitat política, va ser professor a la Universitat Internacional de Catalunya, on va impartir, entre d'altres, l'assignatura d'Antropologia i Filosofia de l'Educació. Ha publicat diversos llibres i articles acadèmics de temàtica històrica.

Àlex Rosa i Gandia

Actualment és regidor per la CUP al municipi de Tiana. Diplomat com a mestre d'Educació Primària per la Universitat Internacional de Catalunya i especialitzat en atenció a la diversitat i suport lingüístic a l'alumnat nouvingut. 

És assessor parlamentari del Grup de Treball d'Educació de la CUP - Crida Constituent al Parlament de Catalunya des de 2013 i activista social en moviments educatius.

Des de fa 8 anys és mestre del cos de docents del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya i és especialista d'informàtica i de Treball per Projectes a una escola de primària de Granollers.

Com participar al webinar?

  • Poseu en marxa el vídeo clicant-hi a sobre o prement la tecla "play".
  • Feu els vostres comentaris publicant directament a Twitter amb els hashtags #debatseducacio, #EdXatJBC (català), #EdXat (anglès) i #EdXatFr (francès).
  • Si no teniu Twitter o no el voleu fer servir, també podeu fer comentaris directament a aquesta pàgina. Una aplicació us demanarà una identificació mínima.

Documents del seminari web

  • Vídeo-entrevista a Sobhi Tawil, especialista senior de Recerca i Prospectiva Educativa de la UNESCO i director de l'informe de la UNESCO “Rethinking Education”, amb motiu de la presentació a Barcelona de l'informe UNESCO "Repensar l'educació" el passat 14 de juliol de 2015.

 

Amb la col·laboració de: Neus Lorenzo, Inspectora d'Educació al Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya i experta en Transmedia; i Joan Badia, catedràtic de Llengua i literatura catalana d'ensenyament secundari.

Alguns drets reservatsEls textos publicats en aquest web estan subjectes –llevat que s'indiqui el contrari– a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons. Podeu copiar-los, distribuir-los, comunicar-los públicament sempre que reconegueu els crèdits de les obres (autoria i institució que els publica). No poder ús comercial ni obres derivades. La llicència completa es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.ca