Fundació Jaume Bofill Universitat Oberta de Catalunya (UOC)

Pensant els reptes del futur
de l'educació a Catalunya

Esteu aquí

Un nou paradigma en educació


Sobre el ponent

Alain Touraine

21/11/05 - 19.30 h

Sociòleg francès

En els primers segles de la seva modernització, Occident va descriure i va pensar la realitat social en termes polítics: el desordre i l'ordre, el rei i la nació, el poble i la revolució. Després, amb la Revolució Industrial, el capitalisme es va emancipar del poder polític. Pensem i actuem llavors en nom d'un nou paradigma, econòmic i social, i parlem de classes, riqueses, desigualtats i redistribució.

Avui, en l'època de l'economia global i l'individualisme ferotge, la modernització ha fet caure a trossos aquests antics models de societat. Cada un de nosaltres, immers en la producció i en la cultura de masses, s'esforça per escapar-ne i construir-se com a subjecte de la seva pròpia vida. El nou paradigma amb què donem compte d'aquestes preocupacions noves és cultural i educatiu. D'això en donen testimoni els grans interrogants de la nostra època: quin lloc cal concedir a les minories?, s'ha de situar la sexualitat al centre de tot?, som davant del retorn de les religions?

Els antics paradigmes es dirigien a la conquesta del món; amb el nou paradigma, som nosaltres els protagonistes. I mentre estenem acta de la descomposició d'un univers dirigit pels homes, entrem en una societat de dones.


Com pots seguir els
Debats d’Educació

Subscriu-te al butlletí
Tota la informació dels propers debats
En quina llengua vol rebre el butlletí?

Descobreix
altres idees

Tots els debats

Alguns drets reservatsEls textos publicats en aquest web estan subjectes –llevat que s'indiqui el contrari– a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons. Podeu copiar-los, distribuir-los, comunicar-los públicament sempre que reconegueu els crèdits de les obres (autoria i institució que els publica). No poder ús comercial ni obres derivades. La llicència completa es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.ca