Fundació Jaume Bofill Universitat Oberta de Catalunya (UOC)

Pensant els reptes del futur
de l'educació a Catalunya

Claus de l'èxit de l'educació a Finlàndia


Sobre el ponent

Reijo Laukkanen

27/06/06 - 19.30 h

Conseller de la Junta Nacional d'Educació de Finlàndia

Els informes PISA de l'OCDE han suscitat un gran debat a tot el món. El títol de l'últim informe, Aprendre per al món de demà (OCDE 2004a), ve molt a tomb, perquè descriu clarament la filosofia subjacent a les polítiques educatives: intentem construir el nostre futur amb el talent dels nostres fills. Els nens finlandesos que s'incorporin a l'educació primària l'any 2006 entraran en la vida laboral, com a molt aviat, cap a l'any 2018 o 2023, en funció de si acaben els estudis d'educació secundària o d'educació superior. Val a dir que suposa una llarga trajectòria educativa per als nostres fills.

Com que les opcions educatives actualment disponibles tenen conseqüències tan importants, és imprescindible que les solucions bàsiques dels sistemes educatius derivin de decisions estratègiques ben fonamentades i sotmeses a un seguiment. A Finlàndia, l'objectiu primordial ha estat augmentar l'equitat i la qualitat de l'educació. De totes maneres, no n'hi ha prou amb les estratègies a llarg termini, ja que les demandes de la societat canvien constantment. Per això, a més dels nostres plans estratègics a llarg termini, també hem d'estar preparats per a prendre decisions operatives a curt termini per a garantir que els sistemes educatius responguin a les necessitats canviants de les nostres societats.


Com pots seguir els
Debats d’Educació

Subscriu-te al butlletí
Tota la informació dels propers debats
En quina llengua vol rebre el butlletí?

Alguns drets reservatsEls textos publicats en aquest web estan subjectes –llevat que s'indiqui el contrari– a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons. Podeu copiar-los, distribuir-los, comunicar-los públicament sempre que reconegueu els crèdits de les obres (autoria i institució que els publica). No poder ús comercial ni obres derivades. La llicència completa es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.ca