Fundació Jaume Bofill Universitat Oberta de Catalunya (UOC)

Pensant els reptes del futur
de l'educació a Catalunya

Per què l'escola no és una empresa?


Sobre el ponent

Christian Laval

22/02/05 - 19.30 h

Investigador associat a la Universitat París X Membre de l'Institut de Recerca de la Fédération Syndicale Unitaire (FSU)

Àudio (en espanyol)

L'actual política educativa dominant al món i, per tant, a Europa obeeix a un model dogmàtic que assimila l'ensenyament formal i, encara més, qualsevol activitat educativa a la producció de "capital humà" que els usuaris-clients miren de rendibilitzar posteriorment en la seva activitat professional. La posada en marxa d'un mercat o, més sovint, d'un quasimercat educatiu es considera l'única manera d'augmentar l'eficàcia dels sistemes d'ensenyament. Christian Laval subratlla alguns dels principals efectes d'aquesta política d'inspiració neoliberal i mostra que "l'eficàcia" no n'és sempre el resultat més evident, ni en termes d'igualtat d'oportunitats ni de desenvolupament intel·lectual i cultural dels individus, sinó que el que s'esdevé més sovint és precisament el contrari.

Per als defensors de l'escola humanista i democràtica, la tria no és entre l'antic model de l'estat burocràtic i el nou model d'empresa. De segur, una altra escola és possible, però depèn de la societat i fins i tot de la civilització que la vol crear. Si el model de la societat europea continua essent el de la "societat empresarial", serà força difícil inventar una nova escola humanista sobre aquesta base tan estreta i limitada. Reorientar la construcció europea entorn d'un gran projecte cultural que tingui l'educació com un dels seus pilars (la societat de la cultura comuna) és l'objectiu que tots els defensors de l'escola democràtica s'haurien de fixar.


Com pots seguir els
Debats d’Educació

Subscriu-te al butlletí
Tota la informació dels propers debats
En quina llengua vol rebre el butlletí?

Descobreix
altres idees

Alguns drets reservatsEls textos publicats en aquest web estan subjectes –llevat que s'indiqui el contrari– a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons. Podeu copiar-los, distribuir-los, comunicar-los públicament sempre que reconegueu els crèdits de les obres (autoria i institució que els publica). No poder ús comercial ni obres derivades. La llicència completa es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.ca