Fundació Jaume Bofill Universitat Oberta de Catalunya (UOC)

Pensant els reptes del futur
de l'educació a Catalunya

Esteu aquí

És il·limitat el rendiment educatiu?


Sobre el ponent

Andreas Schleicher

14/03/06 - 19.30 h

Cap de la Divisió d'Anàlisi d'Indicadors i director d'Educació de l'Organització per la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE)

Àudio (en espanyol)

En aquest debat es mostra l'experiència en l'àmbit de l'avaluació i la valoració comparades del rendiment educatiu a escala internacional en el marc del programa PISA dut a terme per l'OCDE, el qual revela que existeixen diferències importants en la qualitat, l'equitat i l'eficiència dels sistemes educatius. Les comparacions internacionals són crucials a l'hora de valorar el progrés en un món de canvis ràpids, perquè el simple fet de millorar en un país determinat no és suficient si el ritme del canvi és més ràpid en un altre part del món. El PISA és el programa d'avaluació més complet que existeix en termes de cobertura geogràfica i econòmica, encara que les mitjanes d'actuació que s'utilitzen amaguen una enorme variació i uns patrons d'actuació complexos. Molts dels països que han obtingut puntuacions altes al PISA proporcionen objectius i estàndards educatius clarament formulats, i al mateix temps han esdevingut menys normatius en termes de com els mestres han de traduir aquests objectius a la pràctica. En aquest sentit, hi ha dos factors clau: la transferència de la capacitat de prendre decisions a les escoles, la qual cosa les converteix en el principal motor pel desenvolupament educatiu, i una responsabilitat intel·ligent. Els països amb sistemes menys estratificats tendeixen a aconseguir no només una actuació global per sobre de la mitjana, sinó també una millora significativa en l'explotació del potencial de rendiment. Veiem que hi ha dos aspectes que van de costat als països amb més bon resultats en la comparació internacional del PISA: oportunitats d'aprenentatge integrades i capacitat dels mestres d'individualitzar l'educació. Les comparacions internacionals mostren que combinar la qualitat i l'equitat és un objectiu que és a l'abast i que es pot assolir en un temps raonable.


Com pots seguir els
Debats d’Educació

Subscriu-te al butlletí
Tota la informació dels propers debats
En quina llengua vol rebre el butlletí?

Alguns drets reservatsEls textos publicats en aquest web estan subjectes –llevat que s'indiqui el contrari– a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons. Podeu copiar-los, distribuir-los, comunicar-los públicament sempre que reconegueu els crèdits de les obres (autoria i institució que els publica). No poder ús comercial ni obres derivades. La llicència completa es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.ca